torsdag 11 december 2014

SMAKRIK FISKGRATÄNG .

Gjorde en riktigt god fiskgratäng på sikfilèer ikväll.
Måste skriva upp vad jag blandade ihop så jag kommer ihåg till nästa fiskmiddag.

Smorde en form och i med 2 sikfilèer
Sen tog jag 1 burk Crème Fraiche som jag vispade så den tjocknade
hackade en fetaost i små bitar och vispade i
tillsatte 2tsk Tapenade , (soltorkade tomater)
salt, peppar, dragon, persilja och dill.
På med smeten på fisken och så strödde jag över sesamfrön.
In i ugnen 200 grader i 20 minuter.
Serverade till pressad potatis och kokta grönsaker.

Underbar gratäng med mycket smak !!
Pröva, och Lycka Till.

Tjingelingen från Rantamor.

onsdag 10 december 2014

RANTAMORS SNURRIGA SAFFRANSSNURROR...

Dessa kallbakade saffrans snurror brukar jag baka varje år,
lättbakade och jättegoda.

Brukade börja med att koka upp saffran med lite av njölken och en halv
dl socker och låta kallna, för att få ut den goda saffranssmaken.

50 g jäst
5 dl mjölk
1pkt saffran
200 gr rumsvarmt smör (ej smält)
1 ägg
1,5 dl socker
1 krm salt
ca: 12 dl special vetemjöl + halv tsk. hjorthornsalt.

Pensla med ägg,
och vill man så ha pärlsocker på.
Blanda jäst, mjölk, saffranblandningen.
tillsätt smör, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet som blandats med hjorthornsaltet.
"Dega" till en blank och smidig deg,
dela i två delar och kavla ut och ta ut remsor med en sporre,
snurra, snurra och få ihop dom till snurror i den storlek ni vill ha dom.

Jäs på plåt i ca 2 timmar och pensla (och strö med pärlsocker)
grädda sen i 8-10 minuter i 225 grader.

OBS att dom ska bakas ut genast och bara jäsa en gång.
Smidigt.

Tjingelingen från Rantamor och lycka till.