torsdag 28 november 2013

Rantamors barnbarns-pepparkakor.

Den här pepparkaksdegen är så lätt att baka ut,
och jag har bakat varje advent tillsammans med Colin.
I år har jag gjort om degen lite för att jag ska baka med John på söndag,
och eftersom han är allergisk mot mjölk och mjölkprotein,
så bytte jag ut smör mot Milda-mjölkfritt.
Provbakade en plåt idag och dom blev ändå lika goda och spröda.

250 gr smör (vanligt el mjölkfritt)
2,5 dl socker
1 dl sirap
1,5 msk kanel
1,5 msk ingefära
1 msk mald nejlika
Värmes i en kastrull tills att smöret smält.

Tillsätt 1 dl vatten
1 msk bikarbonat
500 gr vetemjöl
när allt svalnat något,
låt degen stå över natten i kylskåp.
Kavla ut degen litet i taget.
Grädda i 200 grader, spröda goda pepparkakor.

Lycka till och God-Jul.

tisdag 5 november 2013

Saftig äppelkaka med Antirynkel effekt....

Den här äppelkakan är supergod, saftig och bara så undetbart förgyllande,
och så har den en antirynkel effekt, den fyller ut rynkorna inifrån...
150 gr mjukt smör och 1,5 dl socker röres poröst,
tillsätt lite vaniljsocker och
stöt en mask. kardemumma.
3 ägg tillsättes, ett åt gången å rör utav helsiki,
2,5 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver, blandas och tillsättes omväxlande med
0,5 dl grädde.
Jag skalade 4 äpplen och skivade tunt,
tog en plastpåse och ned med allt tillsammans med lite socker, kardemumma och kanel.
Ruska om utav helvete och stick sen ned dom i smeten.
Ja smeten hade jag ned i en liten långpanna, som jag klätt med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

Lovar att denna kaka förgyller dagen,
och servera gärna med något gott, glass, grädde eller vaniljkräm.
Men man kan äta den som den är också.

Lycka till från Rantamor.