onsdag 27 mars 2013

RANTAMORS ÄRTSOPPA.

Att skriva recept på en "hemkörd ärtsoppa" hör kanske inte till vanligheten,
men denna gång gav jag själen åt min soppa och vill komma ihåg
hur jag gjorde till nästa ärtsoppsladdning.

Jag delade lite på den rimmade fläskläggen
som åkte ned i min stora gryta tillsammans med
1 gul lök
3 morötter
en kålrot (inte så stor)
3 lagerblad, vitpepparkorn, pepparkorn och
kokar allt i en timme.
Tar upp köttet och tar bort rotfrukterna och silar buljongen.
Ned med dom gula ärtorna som badat hela natten i saltat vatten,
och så skär jag fläskläggen i små bitar och tillsätter,
lägger tillbaka benen också (ja inte mina ben utan grisens)... så att dom får koka med i ärtsoppan.
kokar en timme till,
och ärtsoppan är klar.
smaksätter med
mejram och timjan och lite senap och salt.
Avnjuter ärtsoppan med en rostad ostmacka,
och frysen fylls med tre ärtsoppsdagar till.
Risk finns naturligtvis för en viss gasbildning, så vi lägger stenar på täcket
när vi lägger oss....
=)  =)

lördag 23 mars 2013

TRATTKANTARELLSOPPA.

Trattkantarellsoppa är ju bara så underbart gott.

Kokade kalvbuljong med två hyvlade morötter,
stekte frysta (tinade) trattisar torra i stekpannan, och i med
smör, och charlottenlök...krydda med salt å vitpeppar,
stek med hjärta och kärlek,
i med allt i buljong-morötterna...
+
två msk med cherry
två dl vitt vin
och grädde.
Smaksätt med cajenpeppar och chilipasta
salt och vitpeppar.
Mixa allt och avsmaka.
Jag serverade med stekt bacon och nygräddade frallor....
och ett glas vitt naturligtvis...

Tjingelingen.

RANTAFARS ENKLA EFTERRÄTT....

Här kommer Rantafars otroliga efterrätt,
varför krångla till det !!!
1, öppna frysen å kolla om det finns en glassförpackning där,
2, om det finns, ta ut den mängd du behöver,
3, avlägsna pappret och servera....
hur svårt kan det bli,
hälsar Rantafar.

torsdag 21 mars 2013

RECEPT PÅ RANTAMORS RUNDSTYCKEN.

Eftersom Eva i Tyresö ville ha lite exakta måttenheter i mina rundstycken,
så ska jag som alltid duttar lite av varje, lite lagom, försöka mig på ett recept.

Smält ca 25gr smör,
2dl mjölk
5dl vatten
2dl russin och 2 msk sirap + 2 msk salt...
jösses jag glömde det viktigaste i degvätskan,
1 å 1/2 pkt jäst.

Sen tar jag i 4 dl grahamjöl, 1 dl råg eller vetekross
och resten vetemjöl (brukar använda specialvetemjöl) till en lagom inte allt för tjock deg.
Jäs i 45 minuter, rulla ut 24 bullar,
som sen plattas ut och naggas, och jäses igen i ca 30 minuter minst.
Grädda i 225 grader.

Hoppas att jag fick med allt och ...LYCKA TILL.

onsdag 20 mars 2013

En god sikgömma och nybakade rundstycken.

Idag blir det en helt Rantamors improviserade maträtt,
utgår från dessa råvaror.
Kokar 2 potatisar med några morötter
och gör mos av allt, tillsätter
1 ägg och parmesanost + lite uppkokt mjölk å en dutt smör.
Kokar en fond på räkskal
rödlök, vitlök och lite ketchup.
Smörjer en form och lägger två sikfilèr på botten,
pressar över en halv lime, och lite fiskkrydda och lite salt.
På med fonden, och räkorna,
sen på med den goda potatisåmorots purèn.
In i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Smaken blev jättegod och portionsmässigt räckte det till två personer.
Serverade rädisor till, vilket blev en liten sommarkänsla.
När jag ändå var igång snodde jag ihop en deg till rundstycken.
smör, mjölk, vatten, jäst och
vetemjöl, grahamsmjöl, rågkross, russin, sirap och salt.
Efter gårdagens frysstädning såg jag att det var torsk på matbröd,
nu har jag laddat frysen med 24 rundstycken....
ja egentligen bara 22, för två försvann på vägen till frysen, varma med smör på.
Mums !!!

måndag 18 mars 2013

Raggmunk med stektfläsk och lingon.

En riktig husmanskost blev det idag.
Raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt.
En enkel och god middag.
Vispa ihop 1 ägg, 2dl mjölk och 1 dl vetemjöl + salt.
Stek fläsket knaprigt och gott,
spara gärna fettet från fläsket (bacon) att steka raggarna i.
Varmhåll fläsk/baconet,
riv 4 st potatisar ned i mjölk, ägg och mjölblandningen och stek
goda frasiga raggmunkar.
Servera rårörda lingon till, eller hemkokt lingonsylt.
TjingLing från Rantamor.

lördag 16 mars 2013

Trattkantarellsoppa och tunnbrödsrulle...

Idag blev det till att äta lunch ute igen,
och visst är väl tunnbröd en otrolig tillgång då.
Idag blev det en fyllning av ost, stekt ägg och paprika,
och så rykande hett kaffe tillsammans med strålande sol som smekte våra näsor.
När vi kom hem blev det till att koka en trattkantarell soppa.
Kokade upp buljong + 3 små morötter som slantades i
vatten och 2 dl vitt vin.
Stekte på trattisarna tillsammans med en charlottenlök,
i med allt i grytan,
pressade i en vitlök och i med den feta goda grädden.
Koka alltsammans.
Mixa med stavmixer och krydda med,
dragon, lite sveet chili, grillkryddamedchili, salt och peppar.
Bara att smaka , smaka och krydda tills att man är nöjd.
Serverade med nygräddat bröd, ost och smör.

Mums i magen !!!

fredag 15 mars 2013

Köttfärsbiffar på Rantamorsvis....

Igår köpte jag köttfärs på extrapris,
och då brukar jag som alltid steka upp lite extra biffar eller köttbullar,
ikväll blev det biffar....
Blandade hälften köttfärs och hälften renfärs....
3 st kokta potatisar mosas
blanda,
0,5 grädde och 0,5 mjölk och 1 dl vatten tillsammans med
två ägg,
en riven gul lök och en hackad och brynt lök,
och 1 dl ströbröd.
Låt svälla lite och sen,
i med allt i köttfärsröran som också ska kryddas med salt och peppar,
chiligrillkrydda, bruchettakrydda,
oyster sauce, sveet chili sauce söt....
Stek och avsmaka om du vill ha i mera kryddor.
Jag bara tycker att denna biff blir så saftig och luftig och porös,
men ändå håller ihop...
och skulle den nu inte det, så ta i ett ägg till å någon tsk. potatismjöl.
Ikväll stekte jag lite grönsaker till,
paprika, morötter äpple (jag hade gula äpplen men lite hårda röda är säkert bättre)
purjo, och...
potatis som jag slungade i lite olja med kryddor och vitlök....
Potatis först och sen i med allt i stepannan.....
Mums å mums för biffarna blir så saftigt goa....
såsen gjorde jag på skyn av biffarna,
lite grädde och kryddor...
precis som man bara vill ha.
Jag ville ha lingonsylt till min mat,
Rantafar ville ha hjotronchutney.
Men båda vi njöt av maten, tittade på varann och hummade...
GOTT.

onsdag 13 mars 2013

AKJAGRYTA....

Idag blev det ju en havsutflykt,
och när vi kom hem blev det en middag som jag tror att jag ska kalla,
Akjagryta.

Kassler och röd paprika skärs i bitar....
steks med lök och vitlök,
och ketchup och thai sveet chili...
kryddat med salt å peppar och grillkrydda med chili.
Hade jag haft creemfrech hade jag tillsatt det,
men jag hade bara lite grädde, som jag kokade ned allt i, så att det blev en simmig sås.
Men helt gott godkänt...

Kokade pasta till och serverade med lingonsylt....

Tjingelingen...

tisdag 12 mars 2013

En enkel Ostkaka med Saftsoppa på hallon å svartavinbär...

Hade keso som behövde få hjälp innan datumet gick ut,
och då föll tanken in att jädrans va länge sen jag gjorde en ostkaka....
Slängde ut lite svartavinbär och hallon ur frysen,
och kokade en tunn saftsoppa som fick kallna.
Sen hoppade Rantafar in å hackade mandeln...
och så var vi gång.
2 ägg + lite strösocker, knappt 1/2 dl, vispas.
250 gr keso + 1 dl mjölk + 1 dl grädde blandas och tillsättes
tillsammans med ett par matskedar vetemjöl.
Ja just d dom hackade mandlarna ska också i 30gr ungefär, inte så jävla nogrannt.
Smörj en form i med hela smeten i 175 graders ungsvärme,
cirkus en timma.
Täck den ovanpå om den vill bli lite för mörk innan allt stannat och är klart.
En enkel och god Ostkaka med saftsoppa,
ja vill man lyxa till det och redan har fått bikinikroppen i trim,
så släng på en klick grädde, och kanske färska bär....

Här sitter vi och är proppmätta på ostkaka.
Tjingelingen.

söndag 10 mars 2013

Täckgömma.

Söndagsmat brukar rätt ofta bli lite ihopkrafsat från kylskåpsrester,
förrivärden, på stenåldern, skulle det ju vara en söndagsstek, snyggt å prydligt på en nystruken vit dukjävel.
Idag blev det något som jag döper till,
Täckgömma.
Hittade potatismos som jag vispade ned två ägg i
rev ned lite lagrad ost i också,
lite salt och dragon.
Under täcket gömmer jag köttfärssåsen som blitt över i sportlovsveckan.
In med hela täckgömman i 225 graders ugn i 25 minuter.
Serverade Rantafar vid soffbordet,
eftersom han har så mycket sport att titta på idag.
Gott sa han och jag slängde på några gurkjävlar och lite lingonsylt me.
Burken blev tom så det blir att koka lingonsylt i morron.

Tjingelingen så blev en täckgömma till,
kan nog säkert gömma mycket annat under mostäcket, beroende på vad som finns i kylen.

lördag 9 mars 2013

En redig Rantafarslunch...

En Rantafar lunch,
grillad korv och grillad spröd macka som vi bredde smör på som smälte....
Så till receptet...
1, Korv (och det har ingen som helst betydelse vilket korvmärke)
2, en grill fylld med kol eller briketter.
3, bröd, och då finns inga begränsningar, allt duger.
4, smör i vårt fall bregott, bre på bröna så att det rinner smält smör mellan fingrarna.
5, vill man kan man piffa upp lunchen med senap, ketchup eller gurkmajjo.
6, drickat till är helt valfritt, allt utom bröstmjölk för det ska sparas till den nyfödde.
Rantafar hittade en Wiskeykrokus som precis hade poppat upp ur snön...
gissa om han plockade den ???

Tjingelingen.

fredag 8 mars 2013

Bräserat renkött med potatismos.....

Kvällens vin blev det vinet vi dragit på lite...
en Italienare...
en riktigt god och smakrik.
Jag tyckte att den hade en smak av choklad och...ja jag vet inte riktigt,
men den var då jäkligt god.
Och vinet passade till maten,
jag hade bräserat renkött och kokat ned allt med grädde...
kryddat med salt å pepper och lite grillkrydda med chili.....
Serverad med potatismos som Rantafar hade behandlat på sitt eget sätt....
Broccoli och lingonsylt.
Alla smaker låg bra med varann, och sen om dom knullade ihop sig eller inte...
det skiter jag i.
Vi njöt å slickade våra tallrikar.
Efterrätten blev ikväll en vaniljpanacotta med en massa goda bär....

Tjingelingen vi kommer att somna med stinna magar...

torsdag 7 mars 2013

Rantafars pizza.

Efter min enorma start (skratt) på matbibeln så kommer kvällens middag.
Som till mitt försvar kan jag bara säga att,
det var Rantafars tur att göra middag.
Nu till receptet,
-se till att bilen är tankad
-se till att det finns pengar på betalkortet om kontanter saknas,
-och det går inte att utesluta att...
det kan finnas hästkött bland kebaben...

Lycka till med pzzan hälsar Rantafar.

onsdag 6 mars 2013

Kekor eller mommos kaffeplättar...

Dessa som jag kallar "Kekor",
passar till kaffet, till utflykten och matigare med smör på.
Når våra barn var små så var dessa en såkallad favorit, gjorde alltid en dubbelsats,
och allt bara försvann.
Idag när Colin var här så gjorde jag en enkel sats till vår sportlovsutflykt.
KEKOR.
(mommos kaffeplättar)

2 ägg
1,5 dl socker, vispas poröst.

3,5 dl vetemjöl + 2tsk bakpulver blandas
100gr. smör + 2dl mjölk kokas upp,

hälls växelvist i smeten.
Tillsätt vanilj eller kardemumma.
Stekes i plättlagg.
Äts helst varma till mjölk och det är
makalöst gott och beroendeframkallande !!!
=)  =)

Tjingelingen från Rantamor.